Digital Humanities Lab

Blog

Sociale spanningenindicator CBS gelanceerd

Door José de Kruif  —    

Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam vorige week met de eerste versie van haar sociale spanningenindicator. Een fantastisch initiatief, omdat het CBS verder gaat dan de vele algemene metingen die in omloop zijn. Vaak zie je allerlei bureautjes en individuele onderzoekers redelijk ongericht Twitterdata bijeen harken op basis van snel bedachte gebruikerskenmerken en dito trefwoorden. De CBSindicator onderscheidt zich door een doordacht combineren van kwalitatief en kwantitatief onderzoek, zodat de observaties meer focus hebben. De sociale spanningen indicator is gebaseerd op een woordenlijst die tot stand kwam in diepte-interviews, en werd aangevuld met synoniemen. De meest frequent gebruikte woorden zijn vervolgens gehandhaafd voor de definitieve woordenlijst.

Alle openbare tweets en retweets van Nederlandse bedrijven en particulieren zijn in de indicator opgenomen. De data zijn niet terug te herleiden naar de berichten en er is geen koppeling naar de gebruikers. De uitvoer is gebaseerd op dag-gegevens. De indicator geeft korte pieken te zien na gebeurtenissen zoals de aanslagen in Parijs en Brussel en de verkiezing van Donald Trump. Maar de dienst laat ook toe om trends te volgen; zo lijkt het aantal tweets waarin blijk wordt gegeven van gevoelens van onveiligheid, na 2013 structureel licht te dalen.

Het CBS is van plan de indicator verder te ontwikkelen naar een bijna real-time weergave waarmee per minuut te zien zal zijn hoe de sociale spanning in Nederland zich ontwikkelt. Voor meer informatie, zie de website.